Facing problem in simulating Combustion in ANSYS IC Engine Fluent

  • 39 Views
  • Last Post 1 weeks ago
adholpure posted this 3 weeks ago

I am working on the project of Modelling of Combustion Process of Internal Combustion Diesel Engine Using Ansys ICE Fluent, in Which I am facing problem to obtain the Desired Result.

My Objective: To plot Graph between Crank angle and Cylinder Pressure of IC Engine

Problem: The output Report which is given by the Ansys ICE Fluent after simulation does not have the correct plot.

I want to obtain the Pressure vs Crank angle plot (figure2) but the obtain report contains flow time v/s time steps plot(figure1) in place of Pressure v/s Crank angle and still, after a number of simulation and data modification the obtain report does not have the desired plot.

Figure1 (flow time v/s Time steps plot)

Figure 2 (PRESSURE V/S CRANK ANGLE)

 

Order By: Standard | Newest | Votes
rwoolhou posted this 3 weeks ago

I don't use the IC tools, but check what you're monitoring in the reports. 

  • Liked by
  • adholpure
adholpure posted this 3 weeks ago

I am trying to obtain the Plot between Pressure inside the IC Engine Cylinder and Its Crank Angle.

I am using the Combustion simulation part of the ICE fluent.

But I unable to identify the problem or Mistake in my simulation setup which creates the wrong plot.

I also take the reference from here https://www.sharcnet.ca/Software/Ansys/17.2/en-us/help/wb_icom/wb_icom.html 

rwoolhou posted this 3 weeks ago

Can you screen grab the report set-up? 

  • Liked by
  • adholpure
adholpure posted this 3 weeks ago

Thank for replying sir, I am very grateful to you

This is the screenshots of my Setup parameter which is mention in the report.

Sir, please inform me, if any other data which is required to easily understand my problem and suggest the appropriate solution.

rwoolhou posted this 3 weeks ago

Is there a panel where you set up the graph? 

adholpure posted this 3 weeks ago

To obtain the output plot we have to define the various monitors definition in ICE fluent. But most of the time the Monitors definition setting is already defined. I am also using the Default Monitors Definition Setting. 

I have also done some manipulations in this Monitor Definition, But still, the result is not satisfactory.

rwoolhou posted this 3 weeks ago

And if you can put up one of the reports (use edit) so I can see that? 

  • Liked by
  • adholpure
adholpure posted this 3 weeks ago

I am attaching one of the reports which are automatically generated by the Ansys after completing the simulation.

As the simulation setup is showing up to 1000 number of time step but I run it only for 20 to 10 number of step, just to check whether I am getting the write result. But as I mention above the plots are not correct

rwoolhou posted this 2 weeks ago

I can't see anything, and please remember I also can't open attachments. 

adholpure posted this 2 weeks ago

Sir, Sorry for the inconvenience, I am attaching the google drive link of the Ansys report which I mentioned above. 

link :https://drive.google.com/drive/u/2/folders/1yMs7VBFKstZfpZfdYlmriDwTmHZHH9FV

rwoolhou posted this 2 weeks ago

I still can't open attachments. 

adholpure posted this 2 weeks ago

Sir, 

Can you please give your email id, so that I can share this file.

rwoolhou posted this 2 weeks ago

No, you must put all images on here. 

adholpure posted this 2 weeks ago

This is images(screenshots) of the report file pages. 

rwoolhou posted this 2 weeks ago

Check how you've defined Chart 6: how does it differ from the others? And I need the INPUT settings for the various charts, otherwise I'm guessing what you set. 

adholpure posted this 2 weeks ago

for explaining one by one, 

 I have found some videos on youtube Which is same as my project work. I also follow the same steps as mentioned in these videos.

These videos are of very short duration.

part 1:

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

part 2: 

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

part3: 

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

part4: 

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

part5: 

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

part6: 

?list=PL0lZXwHtV6OkV7jAfId93Z_ANFeZdAuNU

rwoolhou posted this 2 weeks ago

Open up the panel where you define the monitors and show me what the settings are. As some of the graphs seem to plot crank angle v something it's odd that others don't. Check each monitor carefully and post the set-up panel. 

  • Liked by
  • adholpure
adholpure posted this 2 weeks ago

Even after doing everything the same every step same which is shown in the above-mentioned videos, the resulting plots are a straight line(which is wrong). But in the videos they got the right plot, I cant understand how

I do everything the same, but my results differ, How ?????

adholpure posted this 2 weeks ago

I think some steps are missing in the videos or some data which is useful for obtaining the right result.

 

rwoolhou posted this 2 weeks ago

Possibly, but as some of your results make sense, and some plot crank v time I'd go through and check your settings. 

adholpure posted this 2 weeks ago

So, Sir, What can I do 

if you need some more information from my side, I will ready to provide you

rwoolhou posted this 1 weeks ago

Look in the settings for one of the graphs that's not working: ie how did you define the axis? 

Close